Fröken Julie

Fröken Julie är förmodligen det mest kända av Strindbergs dramer. Vi tittade på den filmatiserade versionen ”Julie” från 2013.

Vid ett tillfälle stannade vi upp och eleverna skrev en varsin anteckning till antingen Jeans, Julies eller Kristins dagbok. De fick i uppgift att leva sig in i en person och fundera på hur det kändes för just honom eller henne för tillfället.

Efter att vi sett filmen fick eleverna sitta i grupper och diskutera hur de tre personerna är. Därefter gick de fram till tavlan och fyllde i ett schema och vi kunde diskutera och analysera karaktärerna i helgrupp utifrån det eleverna sagt i smågrupper.

Ord som förekommer ofta i dramat är ”falla” och ”klättra”. Dessa framkommer särskilt i scenen där Julie och Jean anförtror varandra sina drömmar. Detta kom fram i klassrumsanalysen. Jag som lärare synliggjorde drömberättelserna med två pilar, ställde frågorna och eleverna resonerade så här:

froken-julie-4

Vid nästa tillfälle ska vi vara i dramasalen och arbeta med originaltexten där tillsammans skolans dramalärare Johanna. Ett hett tips är att ta del av den lärarhandledning till filmen som finns på Svenska filminstitutet.

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s