Läsa lite varje dag

Varje svensklektion i G-huset inleds sedan någon månad tillbaka med 15-20 minuters läsning (med läslogg).  Eleverna har fått välja böcker själva eller fått tips av mig. I en grupp läser de flesta John Ajvide Lindqvist i original- eller  lättlästversioner, men även andra titlar. De som behöver har tillgång till Legimus och kan lyssna och följa med i texten. Jag frågade eleverna vad de tycker om att starta lektionerna med läsning. De resonerade så här:

Varför läsa 2

Därefter fick de fundera över varför vi läser romaner på svenskan. Detta framkom:

Varför läsa 1

Det gläder såklart en svensklärare att ha så insiktfulla elever. I Gy-11 står det dessutom så här om  svenskämnets syfte : ”Eleverna ska ges möjlighet att i skönlitteraturen se såväl det särskiljande som det allmänmänskliga i tid och rum. Undervisningen ska också leda till att eleverna utvecklar förmåga att använda skönlitteratur […] som källa till självinsikt och förståelse av andra människors erfarenheter, livsvillkor, tankar och föreställningsvärldar. Den ska utmana eleverna till nya tankesätt och öppna för nya perspektiv.”

Romaner

 

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s